Geloof niet alles

Geloof niet alles door Jules de Waart over klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en techniek.

geloof niet alles

“Het is erger, veel erger dan u denkt”.

Zo begint David Wallace-Wells zijn bestseller over een onbewoonbare aarde. Er dreigen hongersnoden, hittegolven, droogte en overstromingen als de uitstoot van CO₂ niet sterk vermindert en de gemiddelde wereldtemperatuur met meer dan twee graden stijgt ten opzichte van 1850. Hij is een klimaatalarmist.

“Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom zo veel mensen geloven dat de recente klimaatverandering vrijwel helemaal het gevolg is van menselijk handelen, zelfs wanneer er overvloedig bewijs is van het tegendeel?”

Hier is een klimaatscepticus aan het woord. Een wetenschapper die wél gelooft in een opwarming van de aarde, maar niét dat de mens daarvoor grotendeels verantwoordelijk is. Iemand die denkt dat de invloed van broeikasgassen en CO₂ schromelijk wordt overdreven. Het zijn er veel minder dan de alarmisten maar nog altijd vele tien duizenden. Er zijn veel hoogleraren bij en ongeveer 70 Nobel prijswinnaars.

Alarmisten en sceptici verketteren elkaar en communiceren niet. Tot grote schade aan de wetenschap. Vandaar dit boek. Het is bedoeld voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige polarisatie. Mensen die zich een eigen mening willen vormen.

“Een magistraal boek” zegt Kees le Pair, voormalig lid van de Energieraad en oud-directeur van STW en FOM.

“Ik hoop dat dit boek een serieuze discussie zal uitlokken, waarin naar elkaars argumenten wordt geluisterd in plaats van elkaar te verketteren” zegt Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en o.a. Speciaal VN-gezand voor duurzame ontwikkeling..

De auteur studeerde fysische geografie en klimatologie. Hij werkte als exploratie geoloog in Uganda en Congo en was daarna werkzaam bij de overheid. Hij werd lid van Provinciale Staten van Noord-Holland en was lid, en woordvoerder milieu, van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.

Paperback | Nederlands | Auteur: Jules de Waart | ISBN 9789464435245 | Uitgeverij: Jules de Waart | Druk 1 | juni 2022 | Gewicht ca. 560 gram | 224 pagina’s.

Laatst gevonden prijs € 22,50 verkrijgbaar bij bol.com

aardwetenschappen – klimaatverandering – wetenschap – natuur

Bol AlgemeenBol Algemeen